Nemoćnike su mazali uljem... (Mk 6:10-13)

Marko 6:
10 I govoraše im: "Kad uđete gdje u kuću, u njoj ostanite dok ne odete odande.

11 Ako vas gdje ne prime te vas ne poslušaju, iziđite odande i otresite prah ispod svojih nogu njima za svjedočanstvo."

12 Otišavši, propovijedali su obraćenje,

13 izgonili mnoge zloduhe i mnoge su nemoćnike mazali uljem i oni su ozdravljali.

Sada smo u Kutini prije Seminara (2012, Prosinac) na jednom našem druženju na kraju nakon propovijedi imali molitve za potrebite ... i javila se jedna žena koja je prijavila da je ruka tako boli da ima osjećaj da joj netko noževima ubada u nju i tako cijelom dužinom ruke... dodavši kako zbog te boli ne može ništa zahtjevnije raditi ... spomenula je pravljenje tijesta za pite i štrudle sad pred blagdane... a žao joj bilo najviše što ne može drugoj seki u Kristu isplesti obećane čarape ...

Kako ja ovako laički gledam pletenje to mi ne izgleda kao neki veliki napor za ruku ... premda se možda varam ... no ako je tako osjećala vjerujem joj ... i još je tužno dodala kako je mislila da više nikad neće moći plesti koliko je ta ruka boli ...

U svakom slučaju, pitao sam je na koji način bi željela da se za nju pomolim, jer ima u Svetom Pismu više načina ... ona je trenutak razmislila i reče kako bi da je pomažem uljem!

O toj metodi čitamo u Jakovu 5:

14 Boluje li tko među vama? Neka dozove starješine Crkve! Oni neka molenad njim mažući ga uljem u ime Gospodnje

15 pa će molitva vjere iscjeliti (sozo) nemoćnika; Gospod će ga podići, i ako je sagriješio, oprostit će mu se.


Rečeno učinjeno ... umočio sam prst u maslinovo ulje ... simbol Svetog Duha Božjega, tj. Božje Ljubavi... i napravio Križ na čelu u ime Isusa Krista ... i onda uputio jednostavnu molitvu Ocu u Isusu Kristu i po Njegovom presvetom imenu ... prema Ivanu 16:23, 24 ... te zatražio da pruži Svoje milosrdne ruke i da iscjeli ovo Svoje dijete koje vjeruje u Njega i koje Mu je predano dušom i tijelom!

Nakon toga smo zahvalili i radovali se jer je VEĆ primila iscjeljenje (1 Ivanova 5:14, 15) premda se ništa fizički JOŠ nije bilo promijenilo!

Da stvar bude bolja, ona je sa tom bolesnom rukom uzela dvije naranđe i počela radosno žonglirati ... he, he, he ... ako to nije radost što je primljeno iscjeljenje, onda ne znam što JEST?! :)

No, glavna stvar se dogodila sutra ... dakle ona je još imala ISTE bolove i sutradan ... i u vjeri da je primila iscjeljenje je otišla napraviti ono što ne bi mogla sa bolesnom rukom ... povezavši se prije toga sa Isusom, i počela je tako sa bolesnom rukom plesti... i kad je 'probila' prirodnu 'stvarnost' u vjeri da već IMA iscjeljenje ... bol je nestala i evo se više nije vratila! :)

Ovo je jako važna nijansa za razumjeti i dosta ljudi baš tu podbace primiti iscjeljenje jer najprije čekaju da se bol makne da bi vjerovali da su primili, no to nije ono što Pismo ukazuje! Marko 11:24 + 1 Ivanova 5:14, 15 otkrivaju taj važan ZAKON vjere!

Da je recimo onaj čovjek sa usahlom rukom, Luka 6:6-11, nakon što je Isus rekao 'Ispruži ruku!', ruku koja je I DALJE BILA USAHLA, počeo govoriti, 'pa ti Isuse ne kužiš, meni je ruka još usahla, kako ću je ispružiti?!', on bi i dalje bio usahle ruke jer bi njegova sumnja i nevjera 'odbili' iscjeljenje koje mu je Krist želio poslužiti!

Ista stvar je i danas, jer Isus Krist JESTE isti jučer, DANAS i zauvijek! Hebrejima 13:8